2011. november 12., szombat

Psziché...Szeretet-nyelv II. rész

Szeretet-tank....

A pszichológusok szerint a szeretet utáni vágy az ember alapvető érzelmi szükséglete
Szeretetből képesek vagyunk hegyeket megmászni, tengereket átszelni, homoksivatagokon átkelni és kimondhatatlan megpróbáltatásokat elviselni
Az ember legalapvetőbb érzelmi szükséglete a szeretet, a gyengédség iránti  igénye és az a tudat, hogy tartozik valakihez, aki őt fontosnak tartja

Az a gyermek, akinek ez a mély belső szükséglete be vantöltve,minden valószínűség szerint érett felnőtté válik
Minden gyermekben van egy szeretet tank, amelynek meg kell telnie szeretettel. Ha a gyermek érzi, hogy szeretik, kiegyensúlyozott lesz. Mikor azonban szeret-tankja kiürül, rosszalkodni kezd.

A szeretet utáni érzelmi igény nem csak a gyerekkor sajátossága. Ez a mély emberi szükséglet végigkíséri az egész életünket és magunkkal visszük a házasságunkba is.


A szerelem élménye euforikus boldogsággal jár együtt. 
A szerelmes ember egy illúziót dédelget, amikor azt hisz, hogy a szeretett személy tökéletes.

Mert mi is a valóság? 
A házasság hétköznapi világa meglehetősen prózai:  a mosdókagylóban mindig ott éktelenkednek a hajszálak, fogkrém pöttyök borítják a tükröt, a cipők nem sétálnak be maguktól a szekrénybe és a zoknik páratlanul kerülnek ki a mosásból...
Olyan világ ez, amelyben a tekintet szúrni képes, a szavaknak pedig megsemmisítő erejük lehet.

Mi történik ilyenkor a szerelemmel?

Természetünkből fakadóan önzőek vagyunk, egész világunk önmagunk körül forog. Nincs olyan ember, aki maradéktalanul önzetlen lenne, csupán a szerelmi eufória kelti bennünk ezt az illúziót.
Mikor alább hagy a szerelmi láz  (átlagosan 2 év után), visszatérünk a való világba és énünk kezd ismételten előtérbe kerülni.

Ilyenkor két lehetőség áll előttünk:  Vagy teljesen elhidegülünk egymástól  és elindulunk egy új, friss szerelmi élmény keresésére, vagy pedig vállaljuk egymás szeretésének kemény munkáját immár a szerelmi megszállottság eufóriája nélkül.

Az érzelmi egészséghez feltétlenül szükség van arra, hogy szeretetvágyunk be legyen töltve.Akkor érezzük magunkat biztonságban, ha társunk elfogad bennünket és törőik jólétünkkel.

Hogyan is tölthetjük be egymás mélyről fakadó szeretetigényét?
Ha ezt megtanuljuk és tudatosan törekszünk rá, akkor az egymás iránti szeretetünk nagyobb izgalmakat tartogat számunkra, mint amit rajongó szerelmesként valaha is tapasztaltunk

Erről lesz szó a továbbiakban....
....................
Kövesd a blogom, vagy látogasd sűrűn, hogy ne maradj le a folytatásról!
Téma és Forrás: Gary Chapman - Egymásra hangolva c. könyv
(megjegyzés: A bejegyzéseimben nem a könyvet másolom be, bizonyos részeket idézek ,mások a  saját megfogalmazásomban  kerülnek leírásba. Ezt csak azért írom le nektek, hogy akit bővebben érdekel a téma, megvásárolhatja és elolvashatja A-tól Z-ig...érdemes)
A könyv beszerezhető a könyvesboltokban, pl. a  bookline webes könyváruházban
Ára: most 2200 Ft helyett, 1870 Ft  

Fotók: google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése